Skip to content

KAKO OČISTITI PERLATOR (MREŽICU NA SLAVINI)

Ukoliko voda iz Vaše slavine prska uokolo (umjesto da lijepo i ravnomjerno teče), dogodilo se zaštopavanje perlatora / mrežice na izljevu. U pravilu je problem u kamencu koji se nataloži na samoj metalnoj mrežici izljeva slavine (perlatoru). Taj talog smanjuje promjer pojedinog otvora na mrežici, i to naravno neravnomjerno, pa voda izlazi pod većim pritiskom i prska na sve strane. Ukoliko voda izlazi ravnomjerno iz slavine, ali puno slabijim intenzitetom u odnosu na ranije, vjerojatno je perlator zaštopan pijeskom i drugim nečistoćama koje dođu po cijevima vodovoda.

Da biste riješili taj problem slijedite upute u nastavku. Ako trebate pomoć oko popravka slavine, javite se.

Nastavak za slavinu - perlator

Potreban alat: podešavajući ključ, kliješta ili specijalni ključ za perlatore

Upute za čišćenje perlatora

1. korak – Metalni kromirani nosač perlatora (mrežice) otpustite rukom, ključem za perlatore ili kliještima okretanjem u lijevo te ga odvrnite do kraja. Prije nego izvadite perlator iz nosača, pogledajte i upamtite kako stoji i gdje se nalazi brtva, da biste nakon čišćenja sve uspješno vratili na svoje mjesto. Dobro je sve poslikati jer se lako zaboravi 🙂

2. korak – Isperite nečistoće iz perlatora i preko noći ga ostavite u malu čašu ispunjenu alkoholnim octom. Octa treba biti toliko da je cijeli perlator prekriven tom tekućinom.

3. korak – Nakon čišćenja, perlator i brtvu vratite u nosač te ručnim zavrtanjem udesno vratite sve na svoje mjesto i vrlo malo dotegnite ključem. Ukoliko voda na navoju nosača kapa, dotegnite još malo. Bitno je ne pretjerati s tim dotezanjem, jer bi se moglo dogoditi da kod sljedećeg čišćenja perlatora ne možete odvinuti taj vijak / nosač perlatora.

Bonus savjet: Skidanje perlatora lakše je kliještima, no zubi kliješta mogu svinuti ili oštetiti nosač perlatora pa je za to bolje koristiti specijalni ključ za perlatore. Postupak čišćenja perlatora dobro je napraviti 2-3 puta godišnje na svim slavinama u domaćinstvu. Budite oprezni kako ne bi bilo potrebe za hitnim intervencijama na sanitarijama i slavinama.

Ključ za perlatorKljuč za perlator

ČEMU SLUŽI PERLATOR (MREŽICA) NA IZLJEVU SLAVINE

Perlator (mrežica) na slavini ima višestruku ulogu, pa ga je važno održavati u ispravnom stanju.

Njegove uloge su sljedeće:

  1. Perlator štedi vodu tako što vodu iz slavine na samom izljevu miješa sa zrakom i sami mlaz vode čini mekšim i volumenoznijim. Tim efektom voda se bolje raspršuje po pranoj površini bez nepotrebnog prskanja i trošenja vode.

  2. Perlator filtrira vodu tako što kroz mrežicu (sito perlatora) krupnije nečistoće ne mogu proći, pa se tako spriječava da nam u vodu koju pijemo ne dođu neželjene krupne nečistoće. To može biti pijesak, komadi kamenca, hrđa iz cjevovoda i slično.

  3. Perlator pranje čini lakšim i ugodnijim tako što mlaz vode čini mekšim i volumenoznijim. Voda se ravnomjerno rasprušuje po pranoj površini a da pritom ne prska u neželjenim smjerovima. Sapuni i deterđenti se bolje rastapaju u vodi obogaćenoj zrakom te se lakše ispiru. 

KAKO SKINUTI PERLATOR (MREŽICU) SA SLAVINE

Skidanje/odvijanje nekih perlatora može se obaviti kliještima/papigama ili podešavajućim ključem, no kliješta mogu svinuti ili oštetiti nosač perlatora pa je za to bolje koristiti specijalni ključ za perlatore. Neke slavine imaju nestandardne perlatore koji se mogu skinuti jedino specijalnim ključevima, pa je za takve svakako potrebno nabaviti adekvatan ključ (često dolazi sa slavinom pa ga treba spremiti) ili treba pozvati nekog majstora. 

GDJE KUPITI PERLATOR (MREŽICU) SA SLAVINU I NJEGOVA CIJENA

Perlatori se mogu kupiti u gotovo svim trgovinama slavina i sanitarija te trgovinama instalaterskog materijala. Također, može ih se naći u većim prodavaonicama kućnih potrepština kao i boljim trgovinama građevnog materijala. Kada idete u nabavku, dobro je stari perlator uzeti sa sobom da imate uzorak, kako ne biste kupili pogrešan tip perlatora.

U slučaju da trebate pomoć oko popravka slavina i ostalih sanitarnih uređaja, slobodno me kontaktirajte.

Scroll To Top