Skip to content

KAKO SAMI MOŽETE ODŠTOPATI ODVOD SUDOPERA, KADE ILI UMIVAONIKA

Večinu začepljenja odvoda u kućanstvu može se relativno jednostavno odštopati pomoću obične gume za odštopavanje odvoda. Bitno je da imate kvalitetnu gumu po mogućnosti s drvenom ručkom (plastične ne valjaju) i da steknete malo prakse jer treba uhvatiti “grif”, a to nije problem jer se odvodi često zaštopavaju, pogotovo u kučanstvima sa puno dugokosih članova obitelji. Dakle, večina problema s kadama i umivaonicima nastaje zbog duge kose koja ulazi u odvode i zaostaje u sifonima.To se na sreću relativno lako rješava s običnom gumom za odštopavanje. Ukoliko vam se izljeva voda iz podne rešetke potrebno je otvoriti i očistiti taj sifon.

Potreban alat: guma za odštopavanje

  1. korak – napunite kadu vrućom vodom 5-10 cm visine.
  2. korak – izvadite čep i stavite gumu za odštopavanje preko izljeva te potiskujte gumu gore/dole stvarajući pritom tlak i vakum. Istovremeno treba držati krpu na preljevu (tuš kade to nemaju) kako bi se zatvorio taj otvor i napravio nužno potreban tlak i vakun. Naizmjeničnim potiskivanjem i povlaćenjem drške gume stvara se tlak / vakum koji razbijaju začepljenja i naslage u odvodu. Činite to dok voda ne ode.
  3. korak – Kad voda ode pustite vruću vodu da curi nekoliko minuta da se odvod ispere. Ukoliko nema vira pri otjecanju vode, postupak ponovite više puta i svaki put odvod isperite vrućom vodom. Ako voda iz slavine nije vruća, uspijte nekoliko litara vruće vode iz kuhala. Vruća voda rastvara masnoće i prljavštinu te čisti odvode. Nakon što probijete začepljenje odvode možete dodatno pročistiti nekim sredstvom iz trgovine.

Savjet: Ta guma za odštopavanje mora biti izrađena od kvalitetne gume, jer one od plastike nisu dobre.

Scroll To Top