Skip to content

TRI SU STVARI KOJE O SVOJEM STANU MORATE ZNATI U “POLA NOĆI”

MJESTO GLAVNOG VENTILA ZA PLIN I KAKO SE ZATVARA

GLAVNI VENTIL ZA PLIN uvijek je žute boje i nalazi se obično ispod plinomjera. Kada ručka ventila stoji okomito na os cijevi/ventila, dovod plina je zatvoren.

Osjetite li miris plina u stanu prvo trebate otvoriti prozore, a zatim odmah zatvoriti glavni plinski ventil i pozvati hitne intervencije ili 112. Ukoliko koristite plinsku bocu postupak je isti, samo što trebate zatvoriti ventil koji se nalazi na boci. Nikako ne smijete paliti ili gasiti svjetla (prekidač za struju može zaiskriti i prouzročiti eksploziju), zapaliti cigaretu ili slično.

UPOZORENJE: Pušači, kada osjetite miris plina u stanu ni slučajno nemojte zapaliti cigaretu da malo razmislite što učiniti… 🙂

MJESTO GLAVNOG VENTILA ZA VODU I KAKO SE ZATVARA

GLAVNI VENTIL ZA VODU ne nalazi se u svakom stanu na istom mjestu, ali najčešće se nalazi u kupaonici ili WC-u blizu vertikalnih kanala kroz koje prolaze cijevi. Ukoliko imate kuću ili noviji stan sa zasebnim brojilom za vodu, ventil možete naći odmah kod brojila. ukoliko ne znate gdje se ventil nalazi, konzultirajte se s majstorom i budite sigurni da možete u hitnom slučaju sigurno i brzo zatvoriti vodu. Ako u slučaju puknuća cijevi niste u mogučnosti brzo zatvoriti vodu, izlažete sebe i svoje susjede riziku od velike poplave i štete koja se može mjeriti u stotinama tisuća kuna.

MJESTO GLAVNE SKLOPKE ZA STRUJU I KAKO SE GASI

GLAVNI PREKIDAČ ZA STRUJU nalazi se na razvodnoj ploči sa osiguračima, odnosno u elektro ormaru. Glavna sklopka najupečatljivija je u elektro ormaru, a od drugih sklopki izdvaja se bojom ili veličinom. Ako posjedujete stari stan i nekim slučajem još uvijek imate one stare osiguraće na odvrtanje, bilo bi od životne važnosti promijeti tu razvodnu ploću i staviti nove osigurače i FID sklopku. Dakle, ukoliko dođe do iskrenja u utičnici, razvodnoj kutiji ili nekom elektro uređaju, potrebno je odmah isključiti struju i pozvati električara. Isto je potrebno napraviti ako osjetite miris paljevine ili smrad izgorjele plastike. Elektroinstalacije u starim stanovima često pregaraju zbog preopterečenja. Prije puno godina, kada su mnogi stanovi građeni, nije bilo toliko električnih trošila kao danas, pa nema ni dovoljno utičnica te se one preopterečuju. Uslijed toga dolazi do pregrijavanje žica i kablova te ponekad i do zapaljenja istih. Struju također treba odmah isključiti ukoliko se dogodi neko nekontrolirano izlijevanje ili prskanje vode po struji, jer ukoliko voda dođe u dodir s instalacijama struje i električnim uređajima, posljedice mogu biti pogubne.

Primite ove informacije ozbiljno i nemojte misliti da se neka kućna “katastrofa” vama neće dogoditi, jer vi imate novi stan. Statistički gledano, sigurno hoće, pitanje je samo kada i u koje doba dana ili noći. Spriječite to! Ako znate gdje vam se u kući nalaze ventili i ako znate kako se zatvaraju, katastrofalni scenarij se lako može izbjeći. No, baveći se ovom problematikom već 25 godina, mogu reći da većina ljudi ne zna gdje su im glavni ventili za vodu i plin, te da mnogi ne znaju kako isključiti struju. I tako ogromne štete i nesreće nastaju zbog nemara i ne snalaženja u zapravo jednostavnim situacijama.

Scroll To Top