Skip to content

PODEŠAVANJE SOBNIH VRATA I PANTI NA VRATIMA

Vrata koja su se “objesila” zapinju za dovratnik ili stružu po podu. To je vrlo čest problem koji se pojavljuje kod PVC i drvene stolarije te je potrebno napraviti podešavanje vrata. Podešavanje se može raditi na vanjskoj stolariji (npr. ulaznim PVC vratima) i na unutarnjoj stolariji (najčešće drvena sobna vrata). Proces je drugačiji za obje vrste vrata, a ovdje su objašnjeni koraci koji se odnose na podešavanje unutarnje stolarije, tj. vrata. Nastavite čitati i saznajte kako napraviti podešavanje panti na vratima i obaviti podešavanje sobnih vrata

Ako vas zanimaju popravci prozora, pročitaje više o zamjeni kvaka za prozore i razloge zašto prozori trebaju redovito održavanje i servis.

Zamjena i popravak drvenih vrata

Kako popraviti vrata koja vise?

Takvi problemi s vratima rješavaju se podešavanjem šarki na vratima. Uvrtanjem/odvrtanjem gornjeg dijela šarke u vratnom krilu vrata možemo podići ili spustiti, a uvrtanjem/odvrtanjem donjeg dijela šarke u štoku vratno krilo približavamo dovratniku kako bi vrata bolje „dihtala“.

Kod novijih tipova vrata šarka u štoku, otpušta se imbus ključem kroz jednu rupu u štoku, koja je obično zatvorena plastičnim čepom.     

Koraci za podešavanje sobnih vrata

Potreban alat: odvijač i set imbus ključeva

  1. korak – skinite vrata sa šarki tako da ih otvorite i podignete 3-4 cm. 
  2. korak – podesite šarke na vratima – odvrtanjem/zavrtanjem šarki vrata se odmiču ili primiču štoku i tako se podešava zazor između vrata i dovratnika. Ukoliko vrata stružu po podu potrebno ih je podići, a to se postiže podešavanjem šarki (ukoliko imaju vijak za podešavanje visine) ili umetanjem podloške na donju šarku koja se nalazi na dovratniku. Podloške za šarke možete kupiti u svakoj Željeznariji.  
  3. korak – ukoliko vrata ne dihtaju dobro (vratno krilo nije pripijeno uz brtvu dovratnika) šarku na dovratniku potrebno je primaknuti štoku. To se postiže vijkom ili uvrtanjem cijele šarke u dovratnik.
  4. korak – vratite vrata na šarke/dovratnik i pogledajte da li je sada sve u redu. Ukoliko je potrebna korekcija ponovite postupak.

I to je to, jednostavni koraci za podešavanje šarki vrata kako Vaša vrata ne bi strugala po podu! Ako trebate stručnu pomoć oko popravka prozora i vrata, nemojte se ustručavati nazvati!

Servis i održavanje sobnih vrata Zagreb

Također, možda će Vas zanimati i ostale povezane usluge:

Scroll To Top