Skip to content

POPRAVAK UGRADBENOG VODOKOTLIĆA I 4 NAJČEŠĆA PROBLEMA

Neovisno o kojem brand-u ugradbenog vodokotlića se radilo (Geberit, Grohe, Tece, Viega, Liv…)  svi su vodokotlići osjetljivi na kamenac i na svima odlaze gumice i drugi potrošni dijelovi. Kako bi sve bilo tako lijepo sakriveno u zidu i bešumno radilo, proizvođači su morali osmisliti neka prilično sofisticirana tehnička rješenja koja se na žalost kvare već nakon 7-8 godina od ugradnje. Najveći neprijatelj podžbuknih vodokotlića je kamenac iz vode, ali i nečistoće koje dolaze cijevima. Te nečistoće znaju zaštopati vrlo uske kanaliće kroz koje voda prolazi, a kamenac se u protoku taloži svuda po vodokotliću i stvara naslage koje remete ispravan rad. Čitajte dalje i saznajte kako popraviti ugradbeni vodokotlić ili saznajte više o popravcima i servisima koje nudim.

Popravak ugradbenog vodokotlića

NAJČEŠĆI PROBLEMI UGRADBENIH VODOKOTLIĆA I ŠTO NAPRAVITI

1. VODA IZ VODOKOTLIĆA KONSTANTNO CURI U WC ŠKOLJKU I STVARA KAMENAC

(Slučajevi kada ugradbeni vodokotlić pušta vodu, podžbukni vodokotlić curi, vodokotlić ne drži vodu…)

Mogući uzroci i rješenja:

 • Brtva na izljevnom ventilu ne dihta dobro. Potrebno je očistiti ili okrenuti/promijeniti brtvu na izljevnom ventilu.
 • Uljevni ventil lagano propušta vodu i kotlić se prepunjava vodom, pa višak curi u školjku. Potreban je servis ili izmjena uljevnog ventila.
 • Na izljevnom ventilu se nakupilo kamenca pa ne radi dobro. Potrebno je rastaviti plovak i očistiti kamenac, ili ga kompletno zamijeniti ako je star. 

Vodokotlić i kamenac

2. VODOKOTLIĆ SE PUNI VODOM PRESPORO ILI SE UOPĆE NE PUNI

(Slučajevi kada ugradbeni vodokotlić ne radi, čišćenje vodokotlića od kamenca, vodokotlić ne funkcionira, ugradbeni vodokotlić se ne puni vodom…)   

Mogući uzroci i rješenja:

 • Uljevni ventil je zaštopan. Potrebno je rastaviti uljevni ventil i očistiti od nečistoća.
 • Uljevni ventil ima talog kamenca na sebi pa ne funkcionira dobro. Potrebno je rastaviti uljevni ventil i očistiti kamenac.
 • Glavni zaporni ventil kotlića je pritvoren ili zaštopan. Potrebno je do kraja otvoriti ventil ili ga demontirati i očistiti.
 • Plovak uljevnog ventila zapinje za stijenku vodokotlića. Potrebno je malo zakrenuti uljevni ventil i odmaknuti ga od stijenke kotlića.

Ugradbeni vodokotlić - popravak

3. VODOKOTLIĆ NE REAGIRA NA POTISAK TIPKE ZA PUŠTANJE VODE 

(Na primjer: tipka na ugradbenom vodokotliću ne radi, i ozbiljniji slučajevi u kojima je potrebno raditi popravak neispravnog vodokotlića i servis vodokotlića…)  

Mogući uzroci i rješenja:

 • Poluga izljevnog ventila je pala iz ležišta na tipki. Potrebno je podesiti i namjestiti polugu na pravo mjesto
 • Poluga izljevnog ventila je pukla. Potrebno je zamijeniti polugu ili cijeli mehanizam za podizanje plovka
 • Tipka je pukla. Potrebno zamijeniti tipku vodokotlića.

Tipka na ugradbenom vodokotliću

4. VODA PRŠTI UNUTAR KOTLIĆA I SLIJEVA SE PO ZIDU IZA TIPKE 

(Slučajevi u kojima voda iz vodokotlića curi po zidu te je potrebno raditi hitan popravak ugrađenog vodokotlića) 

Mogući uzroci i rješenja:

 • Plastična matica na glavi uljevnog ventila je pukla i voda pod velikim pritiskom prska po tipki. Potrebno je promijeniti uljevni ventil
 • Spojno crijevo koje puni kotlić vodom je puklo i voda pod velikim pritiskom prska po tipki. Potrebno je promijeniti spojno crijevo.

Voda curi iz vodokotlića

KAKO SE NOSITI S POKVARENIM VODOKOTLIĆIMA

Na sreću, gotovo svi se problemi s ugrađenim vodokotlićima mogu popraviti i rijetko je potrebno razbijati pločice i mijenjati cijelu stvar. Svi problemi popravljaju se kroz otvor iza tipke i svi se mehanizmi mogu promijeniti, naravno ukoliko se nađu rezervni dijelovi. 

U slučaju da trebate pomoć kod popravka vodokotlića, slobodno nazovite.

Veliki je problem jedino kada je ugrađeni vodokotlić duže vrijeme neispravan i voda iz kotlića konstantno curi u wc školjku. Tada se kamenac iz vode u laganom protoku intenzivno taloži pri dnu spremnika vodokotlića, na mjestu gdje brtva izljevnog ventila naliježe na izljev vodootlića. Do tog taloga kamenca teško je doći i jako teško ga je očistiti, pa će vodokotlić i dalje propuštati vodu u wc školjku. Može se pokušati s otapalima za kamenac ili nekim drugim metodama za razbijanje tvrdokornog kamenca, ali često tome nema spasa i cijeli vodokotlić se mora mijenjati. 

Ovdje sam i za popravke sanitarnih uređaja i instalacija (kade, tuševi, umivaonici, slavine i drugo).

Dakle reagirajte na vrijeme i zovite sevisera ako voda curi u školjku, jer posljedice zanemarivanja tog „problemčića“ mogu biti jako neugodne i skupe. Orijentacije radi, izmjena ugrađenog vodokotlića i prateći građevinski radovi iznose cca 7 – 10.000 kn, a majstore za takav posao je jako teško naći.

Pročitajte i ostale korisne savjete u blog sekciji kućnog majstora.

Scroll To Top