Skip to content

PROMJENA KVAKE ZA PROZORE – VODIČ

Prozorske kvake s vremenom se rasklimaju, popucaju ili se jednostavno potroše, pa ih je potrebno zamijeniti. Ponekad je kvaka rasklimana samo zato jer su se vijci otpustili, pa prvo provjerite hoće li zatezanje vijaka riješiti problem. S ispravnom kvakom lakše ćete otvarati/zatvarati prozor te će okovi na prozoru bolje funkcionirati i duže trajati. Tako ćete dugoročno proći jeftinije i uštedjeti si novac! Pročitajte zašto je bitno redovito servisirati prozore

Ako vas zanima više o održavanju vrata, pročitaje članak o podešavanju PVC ulaznih vrata ili o popravku sobnih vrata koja vise.

Popravak PVC prozora

Pratite ove jednostavne korake kod zamjene kvake za drvene i PVC prozore.

Potreban alat: odvijač ravni ili križni

KORACI ZA PROMJENU KVAKE ZA PROZORE:

  1. korak – stavite kvaku u srednji položaj i pomaknite rozetu (koja prekriva vijke) u stranu primajući ju s dva prsta. Neki stariji modeli kvaka imaju aluminijsku pokrovnu rozetu koju treba skinuti silom ili tankim ravnim odvijačem.
  2. korak – odvijte vijke ulijevo do kraja, izvucite kvaku iz bravice u prozoru i provjerite je li dužina metalne šipke na novoj kvaki istovjetna staroj. Ukoliko nije, šipku na novoj kvaki skratite pilom za metal ili kutnom brusilicom da bude iste dužine kao na staroj. To je obično potrebno raditi na drvenim prozorima.
  3. korak – okrenite novu kvaku u srednji položaj, uglavite ju u bravicu do kraja i čvrsto zavijte vijke udesno do kraja, ali pazite da ne pretjerate jer se navoj može izlizati, a tijelo brave može puknuti ukoliko je od plastike.

Ako imate poteškoća s montažom, nemojte se ustručavati kontaktirati me i za ostale razne montaže na stolariji.

Također, pogledajte i ostale usluge koje nudim kao npr. montaža dodatne sigurnosne brave za vrata i prozore ili servis prozora i vrata.

Scroll To Top