Skip to content

ZAŠTO PROZORI TREBAJU REDOVITO ODRŽAVANJE I SERVIS

Ukoliko želite da Vaša vanjska stolarija dugo i bez problema služi svrsi, potrebno ju je održavati i servisirati. Prozori i vrata puni su mehaničkih dijelova koje možda i ne primjećujete, ali oni su tu i treba ih održavati. Ugrađeni su kako bi se omogućilo otvaranja prozora i balkonskih vrata zaokretno, otklopno i klizno. Okovi također služe da bi prozori i vrata bolje prijanjali za doprozornik/dovratnik (dihtali), ali i da onemoguće otvaranje prozora izvana od strane provalnika. Puno je tu tehnologije i inovacija koje zahtjevaju održavanje, servis i zamjenu potrošnih dijelova. Pročitajte i o održavanju PVC ulaznih vrata

Ispravno otvaranje PVC prozora

KAKO SE PROZORI ODRŽAVAJU I SERVISIRAJU

Staklo je najveći i najzahvalniji dio prozora i njega na sreću treba samo prati (ne nužno 🙂 ), ali zato drveni i željezni okviri prozora i vrata zahtjevaju redovito lakiranje da ne istrunu. Ukoliko lak popuca i nastanu pukotine, voda kroz njih ulazi u strukturu prozorskog okvira i drvo trune, a željezo hrđa. Ako se ne reagira na vrijeme, prozorski okvir može toliko istrunuti da više nije popravljiv pa morate mijenjati cijeli prozor. U tom je smislu PVC i ALU stolarija puno zahvalnija i dugotrajnija jer profili ne trunu i ne hrđaju, te nema potrebe za obnavljanjem laka. Iz tog je razloga (a i radi povoljne cijene) PVC stolarija preuzela primat u stanogradnji i postala standard pri gradnji stanova niže i srednje kvalitete. Dok je ALU stolarija (aluminijski prozori i vrata) radi svoje čvrstoće, postojanosti i otpornosti najbolja opcija za poslovne i visokofrekventne prostore. 

S obzirom da su prozori okovani sa sve četiri strane (osim onih starih 50 – 100 godina) kliznim mehanizmom koji se pokreće kvakom ili nekim drugim sistemom, puno je dijelova koji uslijed neodržavanja mogu zatajiti. Ako se okov ne podmazuje pojedini dijelovi se intezivno troše i zapinju, a mogu se i saviti te puknuti. Kada bi malo bolje promotrili što se na prozoru sve pokreće kada okrećete kvaku, vidjeli bi koliko je tu dijelova koji mogu zatajiti. Dakle prozorske okove treba čistiti od prašine i ostale prljavštine te ih treba podmazivati.

Prozore i vrata također treba i podešavati. Kvalitetniji okovi napravljeni su tako da imaju sisteme za podešavanje jer se prozori s vremenom malo objese i deformiraju pa ih treba podesiti. Podešavanjem činimo to da prozori bez zapinjanja nalijegaju u svoj okvir, da dobro dihtaju i da mehanizmi dobro funkcioniraju. Gotovo na svakom dijelu okova postoji vijak koji služi za podešavanje i samo iskusni monter/serviser zna koji vijak čemu služi i kako se podešavanje izvodi. Za podešavanje treba imati specijalne ključeve i znanje pa nije uputno da to rade laici. Bez adekvatnog alata i iskustva mogu se uništiti glave vijaka za podešavanje ili cijeli mehanizam, ako se pretjera sa silom.

Možda će Vas zanimati nešto više o podešavanju sobnih vrata i panti na vratima.

Popravak PVC prozora

ODRŽAVANJE PROZORA – SAMI MOŽETE UČINITI SLJEDEĆE:

– Redovito čistiti prozorske okvire sa svih strana, jer nečistoće u okovima i na brtvama mijenjaju svojstva prozora te utječu na funkcionalnost i trajnost proizvoda.
– Čistiti i mazati brtve prozora glicerinskim uljem jednom u 2-3 godine.
– Zvati majstora ukoliko prozor zapinje ili se kvaka teško pokreće.
– Lakom popuniti sitne pukotine na drvenim prozorima.
– Podmazivati pokretne dijelove okova. 

ODRŽAVANJE PROZORA – U OVIM SLUČAJEVIMA BI TREBALI ZVATI MAJSTORA SERVISERA:

– Prozorsko krilo zapinje za okvir i otežava otvaranje/zatvaranje
– Mehanizam kvake zapinje pri otvaranju/zatvaranju prozora
– Mehanizam kvake/brave ima puno praznog hoda i ne zatvara dobro
– Kvaka je pukla ili je rasklimana i ne funkcionira dobro
– Kvaka se ne može zatvoriti do kraja
– Prozor se ponekad nekontrolirano otvori u gornjem dijelu (na kip)
– Prozor ne dihta dobro pa kroz njega puše ili curi voda uslijed kiše
– Prozor je raskliman i djeluje nepouzdano
– Imali ste provalu kroz prozor 

Pročitajte više o popravku prozora i vrata i montaži raznih dodataka kod prozora i vrata.

Scroll To Top